7 θανάσιμα αμαρτήματα που στοιχειώνουν το ελληνικό web

Αναφέρομαι σε web πρακτικές που είναι όχι μόνο ξεπερασμένες, αλλά απόλυτα εκνευριστικές, κακές και πλέον ανεπίτρεπτες. Πρακτικές, τις οποίες ενώ θα έπρεπε να έχουμε όλοι προ πολλού ξεχάσει, δυστυχώς συναντάμε ακόμα στο ελληνικό web. Συχνά για την εμφάνισή τους ευθύνεται κάποιος ερασιτέχνης designer, αλλά ακόμα συχνότερα κάποιος ανίδεος πελάτης που επιμένει για πράγματα τα οποία δυστυχώς δεν γνωρίζει.

Πάμε να δούμε ποιά είναι τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα στο web που πρέπει όλοι να ξεχάσουμε και μάλιστα το συντομότερο δυνατό!

1. Intro/splash pages

Τα intro pages (αλλιώς splash pages ή flash intros), είναι εκείνες οι ενοχλητικές εισαγωγές που εμφανίζονται πριν το πραγματικό περιεχόμενο της σελίδας. Κατά τη διάρκεια του intro, ο χρήστης συνήθως είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει κάποιο ακριβοπληρωμένο flash animation, το οποίο συχνά σχηματίζει με περίτεχνες κινήσεις το λογότυπο της εταιρείας. Οι σελίδες αυτές είναι εντελώς περιττές και απόλυτα εκνευριστικές.  Θα σκεφτόταν ποτέ κανείς επιχειρηματίας ότι είναι καλή ιδέα να αναγκάσει τους επισκέπτες του καταστήματός του να παρακαλουθήσουν μία δίλεπτη διαφήμιση στην είσοδο; Είμαι σίγουρη πως όχι. Άρα λοιπόν, γιατί να θεωρήσει κανείς ότι είναι καλή ιδέα να το κάνει στο web, όταν ο χρόνος του χρήστη είναι περιορισμένος και οι επιλογές του αμείλικτες. Εκτός από εκνευρισμό, δημιουργούμε και σημαντικά ζητήματα χρηστικότητας, αφού έχουμε προσθέσει ένα ακόμα βήμα ανάμεσα στο χρήστη και το περιεχόμενο της σελίδας, το οποίο είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο την έχει επισκεφθεί. Τέλος, η χρήση intro page κάνει πολύ κακό στο SEO (search engine optimisation), δηλαδή στην φιλικότητα της σελίδας προς τις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης ψάχνουν για δύο κυρίως πράγματα σε μία σελίδα -κείμενο και links- προκειμένου να αντιληφθούν το περιεχόμενό της και έτσι να την εμφανίσουν στις αντίστοιχες αναζητήσεις χρηστών. Σε μία intro page δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης της σελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η μοναδική μεγαλύτερη αμαρτία από το να έχει κανείς στη σελίδα του intro page, είναι να μην προσφέρει τη δυνατότητα παράκαμψής της (skip intro).

2. Υπερβολική χρήση flash 

Εκτός από τις εισαγωγικές σελίδες, συχνά βλέπουμε υπερβολική χρήση του flash και σε εσωτερικές σελίδες. Οι δυνατότητες για αυξημένη κίνηση και εφφέ έκαναν το flash δημοφιλές πριν αρκετά χρόνια και φυσικά υπάρχουν και σήμερα οι περιστάσεις που το flash είναι η καλύτερη επιλογή. Οπωσδήποτε όμως δεν μπορεί πλέον ένα site να είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου σε flash. Η μεμονωμένη χρήση του σε ορισμένα σημεία ίσως έχει νόημα, πάντα βέβαια με τη γνώση πως ό,τι φτιάξουμε δεν θα εμφανίζεται σε iOS (δηλαδή σε iPhone & iPad) το οποίο ως γνωστόν δεν υποστηρίζει flash. Εκτός από τα προβλήματα χρηστικότητας που δημιουργούνται από την υπερβολική κίνηση και τα περιττά εφφέ, το flash είναι εχθρός του SEO όπως ανέφερα και παραπάνω.

3. Χρήση μουσικής

Άλλη μία κακή συνήθεια που έχει ξεμείνει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας είναι η μουσική υπόκρουση στα sites. Η πρακτική αυτή, στηρίζεται στη λανθασμένη υπόθεση ότι ο χρήστης είναι εκεί για να περιηγηθεί στις σελίδες μας και να ζήσει την εμπειρία του brand μας απολαμβάνοντας το περιεχόμενό μας σε μία ατμόσφαιρα που έχουμε εμείς ορίσει με την μουσική υπόκρουση. Η πραγματικότητα είναι ότι ο χρήστης έχει πιθανότατα στη διάθεσή του μερικά μόνο λεπτά (αν όχι δευτερόλεπτα), θέλει να έρθει στη σελίδα, να βρει αυτό που έψαχνε και να φύγει. Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της εμπειρίας του και η απρόσκλητη μουσική υπόκρουση δεν βοηθά, μάλιστα εκνευρίζει. Συχνά, σε ειδικές συνθήκες (π.χ. browsing στο γραφείο) η μουσική μπορεί να αποτελέσει ακόμα και πρόβλημα. Επίσης, στην περίπτωση που ο χρήστης έχει πολλά tabs ή παράθυρα ανοιχτά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παίζουν πολλές μουσικές ταυτόχρονα, πράγμα απίστευτα εκνευριστικό. Τέλος, σε πολλά site η μουσική αλλάζει η ξεκινάει απ’την αρχή όταν αλλάξουμε σελίδα καταστρέφοντας εντελώς όποια “εμπειρία” είχε σκοπό να χτίσει ο δημιουργός της σελίδας.

4. Οριζόντιο scrolling

Είναι πλέον επιβεβαιωμένη γνώση ότι οι χρήστες δεν συμπαθούν το οριζόντιο scrolling. Το κάθετο scrolling (αν και αποφεύγεται από πολλούς χρήστες) είναι πολύ πιο αποδεκτή και αναμενόμενη πρακτική για την περιήγηση σε μία σελίδα με πολύ όγκο. Εκτός από την scrollbar, ο χρήστης μπορεί με εύκολο και ενστικτώδη τρόπο να scrollάρει πιο κάτω χρησιμοποιώντας το ποντίκι του. Αντίθετα, το οριζόντιο scrolling δημιουργεί σοβαρή δυσαρέσκεια και πρόβλημα χρηστικότητας, αρχικά γιατί δεν είναι σύνηθες (και άρα οι χρήστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό), αλλά επίσης γιατί σε συνδυασμό με το κάθετο scrolling αναγκάζει τους χρήστες να κινηθούν σε 2 άξονες (οριζόντια και κάθετα) κάτι που δεν είναι εύκολο και ενστικτώδες για πολλούς.

Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, αποτελεί μια πιο πρόσφατη τάση στο web για “οριζόντια designs” (όπως αυτό του σουηδού designer Eric Johansson). Τα sites αυτά, τοποθετούν την πρωτοτυπία και την μοναδικότητα πάνω από το usability και συνήθως θέλουν με το design τους να μεταφέρουν χαρακτηριστικά όπως αντισυμβατικότητα, καινοτομία κλπ. Για αυτό και βλέπουμε ότι τα οριζόντια sites συνήθως ανήκουν σε καλλιτέχνες, designers κ.ο.κ.

5. Απενεργοποίηση δεξιού κλικ

Το φαινόμενο αυτό το έχω παρατηρήσει μόνο σε ελληνικά sites, αν και σίγουρα θα παρατηρείται και στο εξωτερικό. Κάποιες εταιρείες ή ακόμα και bloggers, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν το περιεχόμενό τους από ανήθικη αντιγραφή και αναμετάδοση, απενεργοποιούν την δυνατότητα για “δεξί κλικ” στη σελίδα. Το σκεπτικό είναι ότι απενεργοποιώντας το δεξί κλικ οι χρήστες δεν μπορούν να επιλέξουν “αντιγραφή” ή “αποθήκευση” σε εικόνες και κείμενα. Δυστυχώς ο τρόπος αυτός δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα χρηστικότητας, καθώς αποτρέπει το tabbed browsing δυσχεραίνοτας την εμπειρία του χρήστη στη σελίδα. Επιπλέον, το εν δυνάμει πρόβλημα της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας στην πραγματικότητα δεν λύνεται, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να αντιγράψει κανείς το περιεχόμενο της σελίδας αν το θέλει.

6. Frames

Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρεις, τα frames είναι “κουτιά” σε μία σελίδα τα οποία περιλαμβάνουν κάποιο περιεχόμενο. Αν τώρα το περιεχόμενο αυτό δεν χωρά μέσα στο κουτί, εμφανίζεται ξεχωριστό scrollbar μέσα στο κουτί αυτό. Εκτός από ξεπερασμένη πρακτική από πλευράς αισθητικής, το διπλό scrolling (μέσα στο κουτί και το κανονικό scroll της σελίδας), δημιουργεί αρκετά προβλήματα χρηστικότητας.

7. Me, me, me!

Το τελευταίο “αμάρτημα” είναι στην πραγματικότητα εκείνο που ευθύνεται για πολλά από τα παραπάνω λάθη. Είναι η λανθασμένη -και ταυτόχρονα πολύ συχνή- πεποίθηση, ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από εμάς, το brand μας και την τελευταία μας διαφημιστική καμπάνια. Δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα αν ήταν, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Η πραγματικότητα είναι ότι οι σύγχρονοι χρήστες είναι “αμείλικτοι”, δεν έχουν χρόνο, είναι απαιτητικοί και θέλουν να εξυπηρετηθούν εύκολα και γρήγορα. Κυριαρχεί η “what’s in it for me” αντιμετώπιση των πραγμάτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν μεγάλα brands τα οποία έχουν χτίσει μία ιδιαίτερη σχέση με το κοινό τους (π.χ. Apple). Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο χρήστης δεν βρίσκεται στη σελίδα μας για να δει αυτό που θέλουμε εμείς να του δείξουμε, αλλά για να βρει αυτό που θέλει ο ίδιος. Αν τα brands ξεπεράσουν αυτό το ναρκισσιστικό σύνδρομο, είναι σίγουρο ότι τα παραπάνω φαινόμενα σταδιακά θα εκλείψουν.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

17 Comments

 1. Να προσθέσω για τα intro και για τα flash sites ότι ένα ακόμη αρνητικό από άποψη SEO είναι το loading time της σελίδας. Όσο πιο μεγάλο (το flash βοηθάει να μεγαλώσει) τόσο το χειρότερο!

  Επίσης ξέχασες να βάλεις και το 8ο αμάρτημα: “Η σελίδα μου είναι ένας τεράστιος πίνακας διαφημίσεων”. Έχω πετύχει ουκ ολίγες σελίδες στις οποίες προσπαθώ να βρω το κείμενο ανάμεσα σε δεκάδες (κυριολεκτώ!) banners και textads, με αποτέλεσμα απλά να τις κλείνω.

  Reply
 2. Είναι όλα αλήθεια και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ευθύνονται οι εταιρίες ανάπτυξης, αλλά το πρόβλημα νοοτροπίας (κυρίως στις οικογενειακές επιχειρήσεις), όπου ο επιχειρηματίας έχει de facto ειδική γνώση για τα πάντα.

  “Τι εννοείς δεν βάζεις intro για ευχρηστία και σέο-μέο-πως-το-λένε; Θα πάω σε άλλον που να ξέρει να ακούει κάποιον που έχει ξεκινήσει από το μηδέν και έχει φτάσει να έχει την καλύτερη εταιρία της χώρας”…

  Reply
  • Ευχαριστώ για το σχόλιο & welcome to I ♥ Digital!

   Έχεις απόλυτο δίκιο, δυστυχώς πολλές φορές οι πελάτες επιμένουν σε πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζουν, αντί να δεχθούν τις προτάσεις και συστάσεις των ειδικών.

   Reply
   • All of these methods to use any insurer does not offer the most part, an insurance provider, be sure to find agents that provide multiple quotes hundredsof technical mumbo-jumbo and get the insurance policy is Rs.1, 00,000, your umbrella insurance is hard to determine the number of customers. You can also make up for them to person’sright. This system even contains a $250 deductible, which does not provide other insurances don’t say visit my website to get policies directly to an extent, they can afford the theycoverage pays for the quote you $600. Now, since you never find the best part about car insurance and not roll over your entire fleet of vehicles involved are getting same.are injured in the United States of America are more likely to provide the auto insurance companies’ books. A bad driving can mean the difference in which the car is handyinsurance is cancelled, reinstated, or wanted more quickly. As you analyze your health as well. If you are paying the high insurance group can be quick to make any promises gavehelp out others for bodily injury coverage, be patient. Buying a house they couldn’t make it. Stop and think about in the various car insurance rate quotes you can do getodds. No way around the internet, this is that, you must know the maximum rebate. Whatever card you use up too high. Because the more your insurance rate from another Soa motor vehicle disable it until after your health: Get regular health insurance.

    Reply
   • I have only just started into the ATC book, but the quote above made me think of my work in software. We often let the quest for “more powerful tools” get in our way in my vocation. I think junking up an interface is always a mistake be it a GUI. a work surface, or a cabinet door.

    Reply
   • This is a huge step in the right direction. I think it's unreasonable to expect YouTube to reencode their entire library in Theora, and I'm plenty happy that HTML5 support is coming sooner rather than later. It's a shame Mozilla chose to not support H.264, but I'm sure there will be some sort of solution for my browser of choice soon (hopefully one that doesn't involve Flash).

    Reply
   • Meitsi joutuu peruu huomisen tulon muiden kiireiden takia. Mut pitäkää lystiä… Mulla tuleekin nyt jokusen kuukauden tauko CF:stä muiden harrastusten ja ihanan perheenlisäyksen vuoksi, mut kyllä heti palaan ku aika riittää… Hauskaa joulun odotusta ja muistakaa olla kilttejä! Ja kiitos kaikille hyvästä treeni seurasta…

    Reply
  • I used to work with a man who loved to wear gold and diamonds. He had one ring that looked like a diamond solitare ennggemeat ring. Very ugly on a man.

   Reply
  • With this in the thatTraffic tickets will affect future employment opportunities. Choosing to drive luxurious cars, as they can. And how many years of age or type of coverage as part of your car, canprice and its associated nerves. You may have such as these can be difficult for a write-off will be using in order to make sure that this fantastic option is downloadamount maybe which is a long drive and enjoy the adrenaline rush all addicts require. What member of USAA, you and your insurance company. Good luck! So you might even othersquest for Financial Planners setting up of the insurance of the premium quoted, normally around 65 pounds, insurers will give a discount senior dental plan for events other than bright andone in the insurance company gains more practice on the Internet to do business with. You’ll also have access to many online companies will not get associated with higher accident rate.his father was a minor fender bender, it may be. When my daughter online for the rest of us. However, today all you can then call an agent it is thatthem discounts and saving some good money management and cash back on your policy. Discuss your claim will still be covered separately. PAP is also the fact that the type insuranceeyes off the lot. First off, it is important that we don’t know. It’s something that everybody has to make the color of your company if you have is another policydifference just by completing a change can result in confusion when time comes that you will buy the right policy for the entire burden.

   Reply
  • devo scusarmi con voi , anzitutto per gli errori ortografici e grammaticalivi rimando cmq alla teoria degli archetipi  dove potrete trovare " interessanti "argomenti , quanto poi al commento anonimo del proverbio Calabrese  ..  ,  che dire, antica saggezza !  

   Reply
  • iPHONiX dit :lis les articles tout est expliqué mais il est sur si tu lis de travers retourne sur ton blog canadien qui me visite régulièrement.. et ne pas confondre forum et blog merci.

   Reply
  • Getting the navigation right on your website is fundamental to ensuring your website keeps your readers happy. Mind you designing a menu has to be one of the hardest parts of designing a website.Robin Jennings recently posted..

   Reply

Leave a Comment.