Η αναγκαιότητα του Usability & του UX

Usability & UX

Στην σύντομη παρουσίαση που έκανα στο 2o eBusiness World την Τετάρτη, αποφάσισα να αλλάξω λίγο το κλασικό φορμάτ των παρουσιάσεών μου, όπου συνήθως εξηγώ με λίγα λόγια τι είναι το Usability, τι είναι το UX και πως αυτά επηρεάζουν την απόδοση μιας σελίδας. Όσο σκεφτόμουν με ποιό τρόπο τελικά θα κινηθώ στην ομιλία μου, συνειδητοποίησα ότι ίσως έχουμε περάσει τη φάση που το Usability χρειάζεται αναλυτική επεξήγηση, αφού ο όρος έχει αρχίσει να διαδίδεται αρκετά και να απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους του χώρου. Σκέφτηκα πως αυτό είναι ένα σημαντικό milestone για την αγορά. Η στιγμή δηλαδή που καταλαβαίνεις ότι αυτό που λες δεν είναι τελείως ξένο στον ακροατή σου και ότι η συζήτηση πρέπει τώρα να μετατεθεί ένα βήμα παραπέρα.

Έτσι, για τη συγκεκριμένη περίσταση (που ήξερα ότι το κοινό θα είναι αρκετά ανομοιογενές) αποφάσισα να μιλήσω περισσότερο για την αναγκαιότητα ενασχόλησής μας με το Usability & το UX, καθώς και για το γεγονός ότι το Usability δεν είναι σε καμία περίπτωση προνόμιο των μεγάλων brands με τα μεγάλα budgets. Αντίθετα, ήθελα να δείξω πως όσο ο ανταγωνισμός αυξάνεται, όσο τα standards των sites ανεβαίνουν, όσο οι απαιτήσεις των χρηστών αυξάνονται και η υπομονή τους μειώνεται, τόσο πιο απαραίτητη γίνεται η ενασχόλησή μας με τα θέματα χρηστικότητας (και όχι μόνο) της σελίδας μας.

Usability & Findability πρώτα από όλα, και στη συνέχεια πιο εξελιγμένες τεχνικές Persuasive Design και Gamification που θα μπορέσουν να πείσουν τελικά το χρήστη, να κάνει αυτό που θέλουμε να κάνει στη σελίδα μας. Σκοπεύω να επανέρθω σύντομα εδώ στο blog με περισσότερες σκέψεις για το Persuasive Design, αλλά προς το παρόν σας παραθέτω τα slides της παρουσίασής μου, μαζί με κάποιες σημειώσεις που πρόσθεσα για το Slideshare.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

4 Comments

 1. Κυρία Καραγιάννη καλησπέρα,

  Πολύ καλές και οι δυο παρουσιάσεις που κάνετε στο συνέδριο.Την παρουσίαση σας από το workshop που θα μπορούσαμε να την βρούμε;

  Ευχαριστώ θερμά.

  Reply
  • Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, ελπίζω να φάνηκαν χρήσιμες. Αν θέλετε, στείλτε ένα email στο contact [at] uxlab.gr και θα σας στείλω το αρχείο.

   Reply

Leave a Comment.