Why Spotify sucks

Why Spotify sucks

Το πρώτο guest post του I ♥ Digital είναι γεγονός. Είναι καυστικό, είναι controversial, είναι και λίγο ψυχοθεραπευτικό, και χαίρομαι πολύ που το φιλοξενώ! Ο Symos μοιράζεται τα αισθήματά του για τη χρηστικότητα του Spotify. Enjoy.

 

Δύο μήνες σχεδόν πάλεψα με το θηρίο και τελικά το πήρα απόφαση. Ο μόνος τρόπος να εκτονώσω τα νεύρα μου απέναντι στο Spotify και να επανακτήσω σε κάποιο βαθμό την ψυχική μου ισορροπία ήταν να γράψω αυτό το post. Ευχαριστώ την Κατ που μου έδωσε το βήμα, και ξεκινάω:

Όταν το Spotify ήρθε επίσημα στην Ελλάδα, αποφάσισα να αναβαθμίσω τον δωρεάν λογαριασμό που είχα ήδη (μέσω μιας αγγλικής IP) σε “premium” και να το δοκιμάσω πιο ενεργά. Το να έχεις πρόσβαση σε έναν τεράστιο μουσικό κατάλογο από όλες τις συσκευές σου με μόλις 6,99 ευρώ το μήνα μου ακουγόταν φανταστικό! Λίγες μέρες αργότερα, είχα πια καταλάβει πως το Spotify κι εγώ, είμαστε απλά από άλλους πλανήτες.

Ακολουθούν οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους έχω τόσες πολλές φορές φτάσει ένα βήμα πριν το σημείο να πετάξω το κινητό μου στον τοίχο ή να σπάσω την οθόνη του laptop:

Δεν υπάρχει κουμπί play

Ξεκινάω από κάτι μικρό και χαζό που όμως το βρίσκω πολύ εκνευριστικό: Δεν υπάρχει κουμπί play. Αν θέλεις να παίξεις ένα τραγούδι, πρέπει να πατήσεις δεξί κλικ για να εμφανιστεί η επιλογή play (λες και τους έλειψε ο χώρος για ένα μικρό play icon/button), ή να το κάνεις double click. Ακόμα χειρότερα, για να παίξεις ένα album πρέπει να κάνεις δεξί κλικ πάνω στο όνομα του album και να πατήσεις play, παρ’ όλο που δεν υπάρχει τίποτα που να σε προϊδεάζει πως εκείνο το σημείο (ένα κείμενο γραμμένο με απλό μαύρο font) είναι actionable.

No play

Καθώς το να παίξω ένα ολόκληρο album ήταν από τα πρώτα πράγματα που προσπάθησα να κάνω στο Spotify, η γνωριμία μας ξεκίνησε στραβά από την πρώτη στιγμή.

Όταν πατήσεις play, στη λίστα αναπαραγωγής δεν προστίθεται μόνο το συγκεκριμένο τραγούδι

Πολλές φορές ανοίγω το Spotify για να ακούσω ένα συγκεκριμένο τραγούδι που μου ήρθε στο μυαλό. Το ψάχνω, το βρίσκω και πατάω το play (ΟΚ, το κάνω double click). Όταν τελειώσει το συγκεκριμένο τραγούδι, θα περίμενα να ακούσω σιωπή αφού δεν έχω επιλέξει να ακούσω κάτι άλλο. Όμως όχι, όταν πάτησα το play, το Spotify αποφάσισε πως δεν θέλω να προσθέσω στο play queue μόνο το συγκεκριμένο τραγούδι, αλλά και όποιο άλλο αποτέλεσμα έφερε η αναζήτηση που έκανα, συνήθως δηλαδή το συγκεκριμένο τραγούδι σε διαφορετικές εκτελέσεις, ή και ακριβώς το ίδιο από διαφορετικό album (π.χ. Greatest Hits). Θα πείτε «Ε, και; Δεν είναι τόσο τραγικό αυτό». Ίσως όχι, αλλά όντας ένα non-intuitive feature δημιουργεί στο χρήστη απορία και εκνευρισμό μέχρι να καταλάβει πώς βρίσκονται όλα αυτά τα τραγούδια στη λίστα αναπαραγωγής του χωρίς να τα έχει προσθέσει ο ίδιος. Ακόμα χειρότερα όμως, συνδυαζόμενο με τα επόμενα προβλήματα, δημιουργεί μια εμπειρία χρήσης πραγματικά καταστροφική.

Δεν γίνεται να αφαιρέσεις τραγούδια από το play queue

Το Spotify λοιπόν έβαλε στη λίστα αναπαραγωγής σας ένα σωρό τραγούδια που δεν θέλατε να βάλει. ΟΚ, κανένα πρόβλημα, απλώς ας τα αφαιρέσουμε, σωστά; Λάθος, γιατί το Spotify δεν μας δίνει τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε αυτά τα τραγούδια από τη λίστα! Ξέρω πως όσοι δεν έχετε χρησιμοποιήσει το Spotify νομίζετε ότι κάτι έχω χάσει, ότι κάνω κάποιο λάθος. Όμως σας διαβεβαιώνω πως δεν κάνω λάθος, η επιλογή αυτή είναι απλά απενεργοποιημένη.

No remove

Δεν γίνεται να αλλάξεις τη σειρά των τραγουδιών στο play queue

Το πήραμε λοιπόν απόφαση πως θα πρέπει να ακούσουμε όλα τα τραγούδια που θεώρησε το Spotify πως πρέπει να ακούσουμε. Ας αλλάξουμε τουλάχιστον τη σειρά τους για να τα ακούσουμε με τη σειρά που θέλουμε εμείς. Όχι, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία, το Spotify δεν μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Να σημειώσω εδώ πως η δυνατότητα αφαίρεσης κομματιού και αλλαγής της σειράς αναπαραγωγής, είναι δυνατότητες που υπάρχουν στα playlists και ως εκ τούτου δεν μπορώ να κατανοήσω με ποια λογική δεν υπάρχουν στο play queue, το οποίο είναι ουσιαστικά μια “current” playlist. Δεδομένου όμως πως –όπως μου έχουν πει- στις παλιότερες εκδόσεις του Spotify δεν υπήρχε καν εμφανής λίστα αναπαραγωγής (ΝΑΙ, software αναπαραγωγής μουσικής χωρίς play queue), μάλλον θα έπρεπε να αισθανόμαστε τυχεροί μόνο για την ύπαρξη του συγκεκριμένου feature.

Δεν υπάρχει επιλογή “play last”

Ας πούμε πως με κάποιο τρόπο έχουμε καταφέρει να βάλουμε στη λίστα αναπαραγωγής μας κάποια τραγούδια που θέλουμε να ακούσουμε και θέλουμε να προσθέσουμε άλλο ένα. Η μόνη επιλογή είναι να πατήσουμε “Queue” το οποίο θα προσθέσει το κομμάτι ακριβώς μετά από αυτό που παίζει αυτή τη στιγμή και όχι στο τέλος της λίστας. Συνδυάστε αυτό το πρόβλημα με το γεγονός πως δεν υπάρχει η επιλογή αλλαγής της σειράς των κομματιών στη λίστα αναπαραγωγής, ώστε να καταλάβετε για τι τρέλα μιλάμε.

Λειτουργία “Queue”

Όπως είπα πριν, υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσεις ένα τραγούδι στη λίστα αναπαραγωγής με το κουμπί “Queue”, ακριβώς μετά από αυτό που παίζει αυτή τη στιγμή. Η συγκεκριμένη λειτουργία όμως προσθέτει το τραγούδι σε μια «υπολίστα» που μαρκάρεται με κίτρινο χρώμα. Αν προσθέσεις κι άλλα τραγούδια πατώντας το “Queue” μπαίνουν στην ίδια υπολίστα, μέσα στην οποία μπορείς να αφαιρέσεις και να αλλάξεις τη σειρά των τραγουδιών. Το ίδιο όμως (όπως είπαμε παραπάνω) δεν ισχύει για τα υπόλοιπα κομμάτια, τα οποία υπενθυμίζουμε πως δεν έχει βάλει ο χρήστης στη λίστα, αλλά μόνο του το Spotify.

Sublist

Ζω για να γνωρίσω τον project manager/analyst/developer που σχεδίασε αυτό το workflow και να τον ρωτήσω τι ακριβώς σκεφτόταν.

Η εφαρμογή για iPhone δεν έχει λίστα αναπαραγωγής

Όπως είπα και παραπάνω, παλιότερα η desktop εφαρμογή του Spotify δεν είχε λίστα αναπαραγωγής. Νόμιζα πως αυτές οι μέρες ανήκαν σε ένα πολύ μακρινό, beta παρελθόν μέχρι που κατέβασα την εφαρμογή στο iPhone μου. Και ναι, μαντέψατε σωστά, δεν υπάρχει επιλογή εμφάνισης της λίστας αναπαραγωγής! Το τι θα παίξει μετά (ειδικά αν αναλογιστείτε όλα τα παραπάνω “features”) είναι πάντα μια έκπληξη. Ο μόνος τρόπος να το μάθεις; Να κάνεις υπομονή, ή να πατήσεις το skip, να σταματήσεις το τραγούδι που παίζει και να πας στο επόμενο.

Η επιλογή “Start radio” σταματάει το τραγούδι που παίζει

To “radio” feature είναι ένα από τα καλύτερα features του Spotify (παρ’όλο που δεν λειτουργεί πολύ καλά, αλλά δεν θα επεκταθώ σε αυτό καθώς δεν αφορά τη χρηστικότητα της εφαρμογής). Σου επιτρέπει να ακούς μουσική παρόμοια με κάποιο κομμάτι που σου αρέσει. Όταν λοιπόν ακούς ένα τραγούδι και θες να ακούσεις περισσότερα σαν κι αυτό, πατάς το “Start radio” και περιμένεις να προστεθούν στη λίστα αναπαραγωγής σου κι άλλα τραγούδια που σου αρέσουν. Το Spotify όμως έχει άλλη άποψη. Θα σταματήσει αμέσως το τραγούδι που μόλις του είπες πως σου αρέσει, για να ξεκινήσει να παίζει ένα άλλο.

Δεν μπορείς να χτίσεις τη δική σου μουσική συλλογή

Παρόλο που όλη η μουσική του Spotify είναι πάντα άμεσα διαθέσιμη, θα ήθελα να μπορώ να προσθέσω κάποια κομμάτια/albums στη δική μου «συλλογή», ώστε να έχω γρήγορη πρόσβαση σε αυτά. Φυσικά μπορώ να δημιουργήσω playlists, αλλά δεν είναι το ίδιο. Μια playlist είναι απλά μια λίστα τραγουδιών και δεν έχει την ίδια δομή και οργάνωση (φακέλους, υποφακέλους, καλλιτέχνες, albums, genres, tags κλπ.) που έχει μια συλλογή. Αν μια μέρα θέλω να δω τα αγαπημένα μου 70s progressive rock albums για να επιλέξω να ακούσω ένα, δεν μπορώ.

Εμφάνιση του ίδιου κομματιού πολλές φορές στα αποτελέσματα αναζήτησης

Το ανέφερα και νωρίτερα πως όταν αναζητάς κάποιο κομμάτι και αυτό υπάρχει σε διαφορετικά albums (π.χ. στο κανονικό και στο greatest hits) θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα δύο ή και παραπάνω φορές και αν δεν γνωρίζεις καλά τη δισκογραφία του καλλιτέχνη, δεν είναι άμεσα εμφανές ποιο είναι αυτό που ψάχνεις ή αν πρόκειται για ακριβώς την ίδια έκδοση του τραγουδιού.

Similar results

Θα μπορούσε ο τρόπος παρουσίασης να είναι πιο έξυπνος ώστε το κάθε τραγούδι να εμφανίζεται μόνο μία φορά, ή να είναι σαφές αν δύο αποτελέσματα είναι ίδια μεταξύ τους.

Δεν μπορείς να επιλέξεις έξοδο ήχου

Όλα τα σοβαρά προγράμματα αναπαραγωγής μουσικής σου επιτρέπουν να επιλέξεις ποια έξοδο ήχου θες να χρησιμοποιούν έτσι ώστε, αν συνδέεις το laptop σου με το στερεοφωνικό σου π.χ. μέσω ενός USB DAC, να μπορείς να επιλέξεις ο ήχος να πηγαίνει στο στερεοφωνικό και όχι στα ηχεία του laptop. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει στο Spotify με αποτέλεσμα να αναγκάζεσαι να αλλάζεις την προεπιλεγμένη έξοδο ήχου του λειτουργικού συστήματος όταν θέλεις να ακούσεις μουσική (κάτι που σημαίνει όμως και πως όλοι οι υπόλοιποι ήχοι θα πηγαίνουν στο στερεοφωνικό αντί για τα ηχεία).

 

Φυσικά, γνωρίζω πως η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του Spotify δεν συμμερίζεται την άποψή μου γι’αυτό. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι είναι φανατικοί υποστηρικτές της εφαρμογής. Κάτι τέτοιο δεν μου φαίνεται παράλογο καθώς υπάρχουν αρκετές κατηγορίες ανθρώπων για τους οποίους το Spotify είναι ιδανικό:

 • Για εκείνους που θέλουν απλά «κάτι να παίζει». Το Spotify είναι ιδανικό αν θέλεις να ακούς μουσική στο background χωρίς να σε πολυαπασχολεί τι μουσική είναι αυτή (π.χ. στο γραφείο). Μπορείς να εμπιστευθείς τις προτάσεις που σου κάνει μέσω του “Discover” ή να ακούσεις λίστες που έχουν ετοιμάσει άλλοι για σένα.
 • Για εκείνους που θέλουν να ανακαλύπτουν καθημερινά καινούργια μουσική. Features όπως το “Radio” και το “Discover” βοηθάνε πολύ σε αυτό.
 • Για εκείνους που το βλέπουν περισσότερο ως ένα social network παρά ως ένα εργαλείο μουσικής. Τα social features του Spotify είναι πολύ ανεπτυγμένα (περισσότερο από τα μουσικά) και άρα καλύπτουν τις ανάγκες αυτής της κατηγορίας χρηστών.
 • Για εκείνους που η μουσική είναι lifestyle choice και όχι τέχνη ή ψυχαγωγία. Σε πολλούς κύκλους, το να έχεις Spotify είναι πλέον must.
 • Για εκείνους που προτιμάνε η υπηρεσία/εφαρμογή να τους υποδεικνύει τον τρόπο που θα τη χρησιμοποιήσουν και όχι το αντίθετο. Το ίδιο για παράδειγμα ισχύει με το iOS της Apple, το οποίο απολαμβάνει αντίστοιχα υψηλά ποσοστά αποδοχής από τους χρήστες του (και για το οποίο έχω σχεδόν αντίστοιχα αισθήματα).

Συγνώμη για το μεγάλο post. ΟΚ, not really, έπρεπε επιτέλους να τα πω.

 

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

13 Comments

 1. – αυτό με το play δεν το πιάνω. εγώ το βλέπω κάτω αριστερά, δίπλα στο volume. Επίσης όταν κάνω διπλό κλικ σε ένα τραγούδι, ξεκινά να παίζει. :-s (what am I missing?)
  – συμφωνώ ότι το Queue είναι πολύ κακοσχεδιασμένο. δεν το χρησιμοποιώ καθόλου, μα καθόλου, για κανένα λόγο, αλλά εκμεταλλεύομαι στο full τη δυνατότητα κατασκευής playlist, που τη βρίσκω πάρα πολύ εύχρηστη -κι εκεί μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, να αλλάξεις σειρά, να βγάλεις, να βάλεις, να σημειώσεις με star τα αγαπημένα σου κλπ.
  – συμφωνώ και για το ότι δεν υπάρχει ταξινόμηση βάσει genre -θέλω να πιστεύω ότι θα προστεθούν στην πορεία κάποιου είδους tags.
  – όσον αφορά το app -και πάλι η έλλειψη queue δεν με έχει ενοχλήσει γιατί και εκεί χρησιμοποιώ playlists / ή αποθηκεύω albums ως playlists και τα ακούω ολόκληρα.
  – κάτι που δεν ανέφερες (και εμένα με ενοχλεί) είναι κάτι που αφορά το social κομμάτι -δεν έχεις καμία διαδραστικότητα. δεν μπορείς να κάνεις like στο κομμάτι που ακούει ο άλλος ή να το κάνεις share ή να του αφήσεις κάποιο comment κλπ. πιστεύω και αυτό θα διορθωθεί στην πορεία, όπως διορθώθηκε και το inbox.

  in any case, συμφωνώ με πολλά από αυτά που γράφεις, Συμ, ωστόσο προσωπικά βρίσκω το Spotify πάρα πολύ εύχρηστο. (Αντιθέτως, δεν κόλλησα ποτέ με το last.fm πχ γιατί δεν έβρισκα καθόλου φιλικό το interface.)

  Την ημέρα που έκανε launch το Spotify στην Ελλάδα, το κατεβάσαμε όλοι στο γραφείο και εθιστήκαμε όλοι ταυτόχρονα -μέσα σε λίγες ώρες το feed μου είχε γεμίσει playlists από όλους με “αγαπημένα” / “sad” / “dance” / “happy” κτλ. Αυτό είναι το δυνατό του σημείο και τα επόμενα χρόνια το βλέπω να ενισχύει σημαντικά το social κομμάτι του.

  couple more things (όχι usability-related, αλλά τα θεωρώ σημαντικά):
  α) από τότε που έχω συνδρομή στο spotify δεν κατεβάζω καθόλου μουσική παράνομα.
  β) πέρα από το spotify radio, υπάρχουν φανταστικά apps (μουσικών sites κλπ) για να ανακαλύπτεις νέα μουσική.

  Reply
  • Thanks for the comment Evs.

   Όπως γράφω και στο άρθρο, ανάλογα με τη χρήση που κάνει ο καθένας τον ενοχλούν περισσότερο ή λιγότερο οι παραπάνω περιορισμοί. Εσύ π.χ. λες πως δεν σε ενοχλεί η έλλειψη queue στο iphone καθώς ακούς προκατασκευασμένες playlists ή ολόκληρα album. Κι εγώ είμαι ΟΚ όταν θέλω να κάνω αυτό και θα ήμουν πολύ περισσότερο ΟΚ αν έκανα ΜΟΝΟ αυτό. Αλλά επειδή, λόγω του τρόπου που ακούω μουσική, πολύ συχνά θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό (όπως αυτά που περιγράφω και στο άρθρο) για μένα αυτή η έλλειψη είναι αδιανόητη.

   In any case, προφανώς ένας εναλλακτικός τίτλος για το άρθρο θα ήταν “Why Spotify sucks (for me)” καθώς όπως είπα, γνωρίζω πολύ καλά πως υπάρχουν αρκετές κατηγορίες χρήσης/χρηστών τους οποίους το Spotify μπορεί να καλύψει απόλυτα. Αλλά το θέμα είναι πως τα περισσότερα από τα features που αναφέρω, αφενός είναι βασικά features που υπάρχουν όσο χρόνια υπάρχουν music players και αφετέρου αν υπήρχαν δεν θα έκαναν χειρότερη τη ζωή όσων δεν τα χρειάζονται (δεν μιλάω δηλαδή για ολική αλλαγή φιλοσοφίας ώστε να ταιριάζει περισσότερο με τη δική μου), θα έκαναν απλά πιο εύκολη τη ζωή όσων τα χρειάζονται. Π.χ. Δεν θα αφαιρούσε από τη δική σου εμπειρία χρήσης η δυνατότητα αλλαγής σειράς και αφαίρεσης κομματιών ΚΑΙ από το play queue. Και γι’αυτούς τους λόγους θεωρώ πως δεν είναι μόνο προσωπικό το θέμα.

   Reply
 2. Μάλλον εννοείς ότι το UI του Spotify είναι χάλια (στο οποίο συμφωνώ).

  Γιατί το Spotify σαν υπηρεσία, με τα καλά του και τα κακά του, δεν sucks καθόλου κατά γενική ομολογία.

  My 2 cents.

  Reply
  • Εννοώ πως το χάλια User Interface οδηγεί σε κακό User Experience το οποίο τελικά αφαιρεί από το συνολικό perception για την υπηρεσία. Το σε τί βαθμό συμβαίνει αυτό για τον καθένα (για εμένα σε μεγάλο) είναι κάτι προσωπικό και έχει να κάνει με τη χρήση που κάνεις όπως και με άλλα πράγματα.

   Αν εσύ όταν λες “η υπηρεσία”, εννοείς την πρόσβαση σε ένα τεράστιο μουσικό κατάλογο με τόσο λίγα χρήματα, τότε όπως λέω και στο άρθρο συμφωνώ απόλυτα και αυτός είναι ο λόγος που έκανα account και που ακόμα το χρησιμοποιώ! Απλά θα προτιμούσα να μπορώ να το κάνω με λιγότερα νεύρα και περισσότερες δυνατότητες.

   Reply
   • Μαζί σου, αλλά σε ορισμένα από τα points σου (π.χ. “Δεν μπορείς να χτίσεις τη δική σου μουσική συλλογή”) νομίζω ότι αναφέρεσαι σε διαφορετικό τύπο app – έναν full-featured music player. Το Spotify δεν είναι αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να ‘ναι. Είναι το frontend μιας υπηρεσίας streaming μουσικής, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

    Τώρα ναι, κι εγώ αποφεύγω το Queue όπως ο διάολος το λιβάνι γιατί απλά είναι σπασμένο, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα το φτιάξουν όπως έφτιαξαν το inbox.

    Ξαναλέω – το UI είναι σπασμένο σε πολλά σημεία και ενοχλεί και μένα καθημερινά. Είμαι η πρώτη που θα το κράξω. Aπλά κάποια από τα points σου μου λένε ότι τελικά δεν σου την έσπασε τόσο το UI όσο το concept της υπηρεσίας.

    Reply
    • Ναι ‘μαι κι εγώ :)

     Αν το Spotify πρόκειται να αντικαταστήσει τις μουσικές μας συλλογές, δηλαδή αν χρησιμοποιούμε αυτή την υπηρεσία αντί να κατεβάζουμε τραγούδια παράνομα (όπως σωστά λέει και η Εύη) ή αντί να αγοράζουμε μουσική, τότε θα πρέπει να λειτουργεί σε έναν βαθμό και σαν music player, προκειμένου να μπορώ να ακούσω τη μουσική μου όπως θέλω.

     Reply
     • Διαφωνώ, είναι διαφορετική η λογική. Δεν νομίζω ότι το Spotify προσπαθεί να μεταφέρει το concept του music library στο cloud. Δίνει περισσότερο βάρος στο γεγονός ότι προσφέρει μια τεράστια μουσική συλλογή την οποία μπορείς να προσπελάσεις ανά πάσα στιγμή, από παντού. Το πως θα οργανώσεις τη μουσική που σου αρέσει έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

      Τελοσπάντων, το κούρασα, αλλά χρησιμοποιώ καθημερινά την υπηρεσία από το 2010 και είμαι λίγο zealot σχετικά :) Ευχαριστώ για τον χώρο.

     • Δεν το κουράζεις, ίσα ίσα κουβέντα κάνουμε :) Καλά κάνεις και είσαι zealot, κι εγώ τη χρησιμοποιώ την υπηρεσία. Απλά το να μην μπορώ “προσπελάσω” όπως λες τη μουσική που θέλω με τον τρόπο που θέλω, είναι μεγάλο inconvenience. If I’m not meant to be able to do that – απο φιλοσοφία (και όχι από κακό σχεδιασμό) – τότε πλέον αμφισβητώ τη χρησιμότητα της υπηρεσίας (σε σχέση με τις δικές μου ανάγκες πάντα), και όχι μόνο τη χρηστικότητα.

    • I intensely dislike this idea and he9&e#3r;s why: assuming it goes over well with the partners, it will happen on all videos. I don't imagine that I, as a content producer, will be given any say in that which I am forcibly endorsing.

     Reply
 3. Παιδιά εμένα θα με βοηθήσετε σε κάτι βασικό; δεν μπορώ να βρώ ταξινομημένα ελληνικά αλμπουμ ή gerne πατάω στο search “έντεχνα” και μου βγάζει 2 playlist με καμιά κάποιού χρήστη 30ριά τραγούδια. Όταν είχε έρθει το spotify θυμάμαι ότι τα είχε όλους ή τελος πάντων αρκετούς καλλιτέχνες με τα άλμπουμ τους (για έλληνες μιλάω πάντα) και πολλές Playlist τώρα δεν βρίσκω τίποτα πέρα απο 2 playlist με ελληνικά…. τι κάνω λάθος; που να ψάξω;

  Reply
 4. Απάντηση μετά από πολλά χρόνια αλλά μου βγήκε στην αναζήτηση και κάθισα να το διαβάσω. Πολύ καλά επιχειρήματα και πάρα πολύ καλά δομημένο άρθρο παρόλο που διαφωνώ και θα επεκταθώ παρακάτω . Δεν τα πάω καλά με τις ημερομηνίες οπότε δεν θυμάμαι ποτέ ξεκίνησα να χρησιμοποιώ Spotify, μπορώ όμως να μοιραστώ μια εμπειρία. Το 2012 λοιπόν ένας φίλος μου έδειξε το Last.fm από τότε άλλαξαν πολλά για μένα, οι μουσικοί μου ορίζοντες επεκτάθηκαν και επιτέλους είχα ένα social profile όπου μπορώ να δείχνω σε φίλους τι ακούω και να μαθαίνω τι ακούν. Όλα καλά και όλα τέλεια μέχρι που βλέπω πως το Last.fm με παραπέμπει σε μια νέα εφαρμογή που λέγεται Spotify και στην ουσία πως κατά κάποιο τρόπο αγόρασε τα δεδομένα και τους αλγόριθμους ραδιοφώνου κλπ κλπ . Η πρώτη μου επαφή με το Spotify ήταν θαυμάσια και εδώ έρχομαι να έρθω απέναντι στο συντάκτη. Η κάθε εφαρμογή έχει κάτι διαφορετικό να σου προσφέρει και φτιάχνετε για συγκεκριμένο λόγο , το Spotify δεν ξεκίνησε σαν player είναι εφαρμογή για να ανακαλύψεις μουσική – ραδιόφωνο για τα γούστα σου. Η κάθε εφαρμογή έχει την χρησιμότητα της, αν θες player το Winamp ήταν η καλύτερη επιλογή το οποίο έχει σταματήσει πλέον σαν προϊόν και λογικό. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ παραπάνω όπως είπα καλά επιχειρήματα αλλά πιστεύω έχασες την ουσία. Αν θες να πίνεις γαλλικό δεν παίρνεις εσπρεσιερα με την δικαιολογία ότι κάνουν καφέ και οι 2.

  Reply

Leave a Comment.