Πιο γρήγορο διάβασμα με το “Spritz”

Το Spritz είναι ένα από τα λίγα αυτοαποκαλούμενα “innovations” που με έχουν πραγματικά ενθουσιάσει. Και αυτό γιατί υπόσχεται να με βοηθήσει να διαβάσω περισσότερα βιβλία σε λιγότερο χρόνο. Και αυτό είναι κάτι φανταστικό. Εξηγώ.

Τί είναι; Μια εφαρμογή που βασίζεται στην τεχνική RSVP (Rapid Serial Visual Presentation), δηλαδή στην διαδοχική εμφάνιση οπτικών ερεθισμάτων (π.χ. λέξεων ή φωτογραφιών), στο ίδιο ακριβώς σημείο. Στην περίπτωση της ανάγνωσης ενός κειμένου, οι λέξεις εμφανίζονται με τη σειρά η μία μετά την άλλη, σε ένα σταθερό σημείο. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε διάφορα ερευνητικά πειράματα και είναι γνωστό ότι αυξάνει την ταχύτητα ανάγνωσης, μιας και το μάτι δεν χάνει χρόνο μετακινούμενο μεταξύ λέξεων και γραμμών, αλλά μένει φιξαρισμένο σε ένα σταθερό σημείο όσο οι λέξεις περνάνε διαδοχικά μπροστά του. Μάλιστα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το διάβασμα με τη μέθοδο αυτή, έχει θετική επίδραση όχι μόνο στην ταχύτητα, αλλά και στην κατανόηση του κειμένου.

Όμως το Spritz έρχεται να προσθέσει κάτι ακόμα πιο έξυπνο, στο RSVP, το “Optimal Recognition Point”. Σύμφωνα με την ομάδα του Spritz, το ORP είναι ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα σε κάθε λέξη. Μόλις ο εγκέφαλος το εντοπίσει, αρχίζει να αποκωδικοποιεί το νόημα αυτής της λέξης. Το Spritz βρίσκει το ORP κάθε λέξης, και το εμφανίζει με ξεχωριστό (κόκκινο) χρώμα στο ίδιο ακριβώς σημείο, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να μένει εστιασμένος πάντα στο ORP της λέξης που εμφανίζεται μπροστά του και άρα να την “διαβάζει” πολύ πιο γρήγορα.

spritz1

spritz2

spritz3

Με λίγα μόνο λεπτά εξάσκησης, μπορεί κανείς να βελτιώσει τρομακτικά την ταχύτητα ανάγνωσης, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τις 1000 λέξεις το λεπτό! Δοκιμάστε το (πατήστε στο icon δεξιά που λέει “click to spritz”), εγώ με 2-3 λεπτά έφτασα σχετικά άνετα στις 500-600 λέξεις το λεπτό!

Εκτός από το να διαβάζουμε πιο γρήγορα, γλυτώνουμε και χώρο αφού το Spritz χρειάζεται μόλις 13 χαρακτήρες για να δουλέψει. Σκεφτείτε πόσο ιδανικά ταιριάζει σε κινητά, σε wearable devices όπως τα smart watches ή σε Google Glass!

devices

Ακούγεται ιδανικό για διάβασμα σχολής (μεγάλοι όγκοι, λίγος χρόνος), επαγγελματικά κείμενα, email κλπ. Δεν είμαι πεπεισμένη για το αν θα ήθελα να αντικαταστήσω το διάβασμα ενός λογοτεχνικού βιβλίου με το Spritz, όμως αν αναπτυχθούν αντίστοιχα apps με απλά user interfaces που σου επιτρέπουν με ευκολία, να σταματάς, να ξεκινάς, να γυρίζεις πίσω κλπ, τότε γιατί όχι;

 

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

3 Comments

 1. Άλλο πράγμα το να βλέπεις λέξεις, άλλο να διαβάζεις.

  Και ναι μεν είναι γνωστό πως είναι πολύ αναποτελεσματική η “σειριακή” ανάγνωση (εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να προωθήσουν την κάθετη γραφή/ανάγνωση), άλλά πολύ αμφιβάλλω για το τί θα συγκρατήσει ο νους και τί θα καταλάβει από μία τέτοια ταχύτητα.

  Και προφανώς δεν απευθύνεται στη χρήση σε λογοτεχνικά κείμενα, αλλά πάλι εκεί δεν σε νοιάζει να διαβάζεις γρήγορα…

  Reply
  • Καλημέρα, ευχαριστώ για το σχόλιο. Υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι εκτός από την ταχύτητα οι δοκιμές του Spritz δείχνουν και καλύτερη κατανόηση. Αλλά μέχρι να το δοκιμάσουμε σε actual σενάριο χρήσης, δεν θα ξέρουμε σίγουρα!

   Reply
 2. Μου αρέσει πολύ. Γενικότερα ψάχνω εδώ και καιρό πως να εκπαιδευτώ στο γρήγορο διάβασμα. Έχω ένα βιβλίο του T. BUZAN. Με ενδιαφέρει κάθε πληροφορία γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης στο γρήγορο διάβασμα.Τέλος, το spritz που είναι θαυμάσιο, δεν μπορεί να λειτουργήσει με ελληνικές λέξεις; Θα ήταν πολύ χρήσιμο.

  Reply

Leave a Comment.