Usability of everyday things #2: Made in Japan

Η σειρά “Usability of everyday things” όχι μόνο επιστρέφει, αλλά το κάνει δυναμικά με special edition και μάλιστα Ιαπωνικό! Ένα πρόσφατο ταξίδι στην Ιαπωνία μου άνοιξε τις πόρτες στον υπέροχο Ιαπωνικό κόσμο της οργάνωσης, της τάξης και της εργονομίας. Οι άνθρωποι έχουν ανάγει την ευχρηστία σε επιστήμη και αυτό είναι έκδηλο σε μικρά, καθημερινά πράγματα που κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη. Εδώ μερικά από τα αγαπημένα μου!

#1

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε καεί κάποια στιγμή ακουμπώντας κατά λάθος πάνω στη ζεστή βρύση στο μπάνιο, έτσι δεν είναι; Η λύση είναι τόσο απλή και οι Ιάπωνες την έχουν εφαρμόσει. Πλαστικά προστατευτικά για να μην καίγεσαι… how thoughtful :)

tap

#2

Όταν βρέχει και βρίσκεσαι έξω με την ομπρέλα σου, μπαίνοντας σε ένα κτίριο έχεις 2 επιλογές: Είτε θα την αφήσεις στον κάδο στην είσοδο (αν υπάρχει), είτε θα την κουβαλάς μαζί σου έτσι βρεγμένη και θα στάζει νερό παντού!  Στην Ιαπωνία έχεις και άλλη μία: βάζεις την ομπρέλα κάθετα μέσα στην τρύπα, αυτή μπαίνει αυτόματα σε ειδική σακουλίτσα και την βγάζεις έτοιμη, πακεταρισμένη :)

umbrella

#3

Αντί να ρίχνεις ένα ένα τα κέρματά σου στο μηχάνημα (και να σου πέφτει και κανένα along the way), μπορείς απλά να αδειάσεις τη χούφτα σου και τα κέρματα θα γλιστρήσουν μόνα τους στη σχισμή. Μα δεν είναι τέλειο;

coins

#4

Όταν κάθεσαι στο τρένο και σκέφτεσαι να πας τουαλέτα/να καπνίσεις/να βρεις τα σκουπίδια/να μιλήσεις στο τηλέφωνο (γιατί δεν μιλάμε στα βαγόνια ε;), δεν χρειάζεται να αρχίσεις να περπατάς πάνω κάτω ψάχνοντας. Είναι όλα ξεκάθαρα χαρτογραφημένα μπροστά σου. Μάλιστα εκτός από αριθμό βαγονιού, σου δείχνει και την κατεύθυνση του τρένου, ώστε να ξέρεις αν π.χ. το βαγόνι 13 βρίσκεται μπροστά σου ή πίσω σου. Έχω τρελλαθεί μιλάμε.

train

#5

Ξέρετε αυτά τα κουμπιά που κλείνουν και ανοίγουν τις πόρτες του ασανσέρ; Μερικές φορές, δεν τυχαίνει να χρειάζεσαι δυο-τρία δευτερόλεπτα παραπάνω μέχρι να σιγουρευτείς ποιό ανοίγει και ποιό κλείνει, πριν τα πατήσεις; Ε, με μια απλή σχεδιαστική αλλαγή στο κουμπί (το κενό ανάμεσα στις πόρτες που δείχνει το άνοιγμα και ισοδυναμεί υποσυνείδητα με το “θέλω να ανοίξω”), η σκέψη αυτή γίνεται πιο γρήγορη.

lift doors

#6

Ας υποθέσουμε ότι είσαι σε μια χώρα που ο κόσμος σχηματίζει ουρά για να μπει στο μετρό ή οπουδήποτε (λέμε τώρα). Ακόμα κι έτσι, όταν η ουρά μεγαλώσει πολύ, δημιουργεί μποτιλιάρισμα στους υπόλοιπους ανθρώπους που περνάνε γύρω της και συχνά πρέπει να την διακόψουν και να περάσουν ανάμεσα. Όχι όμως αν έχεις ζωγραφισμένη στο πάτωμα τη βέλτιστη διαδρομή για την ουρά, έτσι ώστε να μην τρακάρει η μία με την άλλη, αλλά και να υπάρχει χώρος για τον κόσμο που περπατάει. *καρδούλες*

queue

Η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Από τον ήχο πουλιών που βγάζουν τα πεζοφάναρα για να περάσεις απέναντι, στα ντεσιμπελόμετρα που υπάρχουν έξω από τις οικοδομές για να μην κάνουν πολύ θόρυβο και ενοχλούν, μέχρι τη σήμανση για το ποιές πόρτες θα ανοίξουν (της δεξιάς ή της αριστερής πλευράς) στην επόμενη στάση του μετρό, για να ξέρεις και να περιμένεις στη σωστή πλευρά… Η ζωή στις Ιαπωνικές πόλεις έχει σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ευχάριστη για όλους.

Οι λόγοι για να πάτε στην Ιαπωνία φυσικά δεν εξαντλούνται εκεί, η χώρα είναι μαγική από το Βορρά έως το Νότο. Αλλά αυτά είναι για άλλο blog, ταξιδιωτικό :)

 

 

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

5 Comments

  1. 1 any reference with a part of your car is going to depend on your car drive a different car this may not work or indeed a different driver (taller/shorter)2 What happens if you can not see the kerb, because of leaves, in is dark or a drainage channel etc.It is best to have an alternative

    Reply
  2. April 25, 2011 – 8:28 am Does anyone remember the 2 or 3 days in mid December that Places Analytics showed tons more info including a breakdown of mobile vs regular Maps searches? It must have just been a test, but those were some awesome 3 days.I wish Google would make that the standard.

    Reply

Leave a Comment.